SP Group vil 3D-printe i helt nyt plastmateriale

Ikke-kategoriseret

Nyt forskningsprojekt skal undersøge mulighederne for at udvikle en ny form for forstærket tokomponent plast med med vidundermaterialet grafen. SP Group er med i projektet, hvor målet er at kunne demonstrere nye anvendelsespotentialer i fuldskala indenfor nær fremtid.

Del:

Grafen er en ny form for kulstof med nogle helt unikke egenskaber, der gør det til verdens tyndeste og stærkeste materiale. Nu skal et nyt erhvervsdoc-projekt bringe materialet ud af forskningslaboratorierne og ind i industrien. Projektet er finansieret af Innovationsfonden og går ud på, at forskere og virksomheder i fællesskab skal demonstrere værdien af grafen og 3D-print i forbindelse med udvikling af højteknologiske produkter.

– Grafen er et materiale med et enormt stort teoretisk potentiale. Vi vil gerne udforske, hvordan vi kan bruge grafen i plastindustrien til at fremstille nye produkter og produktionsprocesser, siger Bettina Brøgger Jensen, erhvervspostdoc ved Aarhus Universitet og bakkes op af Mogens Hinge, lektor ved Aarhus Universitet:

– I projektet vil samarbejdet med industrien gøre det muligt at kombinere kompetencer inden for grafenmodificering og -produktion, plasthåndtering og procesdesign, 3D-printning af prototyper og storskala produktion.

SP Group er med

I projektet skal de arbejde sammen med SP Group A/S, storproducent af tokomponent plastprodukter, og Vestas Wind Systems A/S, verdens største vindmøllefabrikant. Parterne forventer, at forstærkning med grafen giver nye muligheder for et stærkt forbedret udgangsmateriale til brug i en række højteknologiske produkter.

Dette vil give SP Group mulighed for at kunne specialisere sig yderligere inden for plastindustrien.

– Et meget vigtigt element i vores strategi for produktudvikling er, at vi er i stand til at kunne levere unikke løsninger til vore kunder. Vi skal være med i laboratoriet og deltage i udviklingen og afprøvningen af nye materialer og produktionsmetoder. Kombinationen af tokomponent plast med grafen og 3D-print åbner for helt nye muligheder for at kunne fremstille konstruktionsplastemner med en meget beskeden startomkostning, udtaler Jens Hinke, direktør R&D i SP Group.    

Se video om grafens materialeegenskaber:

Stort potentiale i vindmølleindustrien

Vestas Wind Systems A/S har brug for løbende at kunne sikre, at alle materialer i deres vindmøller er værdiskabende og har det optimale forhold mellem egenskaber, vægt og omkostning. Man forventer, at grafen i kombination med nye additive produktionsprocesser (3D-printning), der gør det muligt at differentiere materialedisponeringen, vil kunne nedbringe levetidsomkostningerne ved vindenergi.

– Hidtil har 3D-printning ikke været anvendt som produktionsproces inden for vindindustrien. Dette projekt er en af grundforudsætningerne for, at vi kan bringe 3D-printprocessen og materialer med nye egenskaber fra laboratoriemiljøet og prototyperne helt ud i fuldskala produktion til værdi for vindmølleejeren, siger Anders Vedel, CTO i Vestas.

3D printning af nyt plastmateriale med grafen er nyt i både vind- og plastindustrien, og projektets parter håber, at de i de kommende år kan demonstrere nye anvendelsespotentialer i fuldskala.

Annonce###REKLAME###