Plastindustrien er glad for dansk kortlægning af kilder til mikroplast i vandmiljøet

En ny dansk undersøgelse fra Miljøstyrelsen konkluderer, at hovedkilderne til mikroplast i vandmiljøet i Danmark er dækslid og brug af fodtøj. Kun 0,1% af den samlede mængde mikroplast stammer fra dansk plastproduktion. Plastindustrien er glad for kortlægningen, men udledningen fra virksomhederne skal endnu længere ned.

Del:

Miljøstyrelsen har netop offentliggjort den første danske rapport, der kortlægger kilderne til mikroplast i vandmiljøet i Danmark. Rapporten peger på, at det især er dækslid (60,2%), brug af fodtøj (7,4%) og skibsmaling (7,1%), der er skyld i, at plastpartikler ender i naturen fx via afløb og rensningsanlæg.

Plastindustriens miljøchef Helle Fabiansen er glad for, at udledningen af mikroplast nu bliver belyst i en dansk kontekst:

– Det er positivt, at Miljøstyrelsen nu offentliggør en rapport om forekomsten af og kilderne til mikroplast i havmiljøet i Danmark. Hidtil har vi kun haft udenlandske rapporter at støtte os til. Mikroplast i havet er et alvorligt problem, og med rapporten bliver vi nu klogere på, hvilke kilder, der er de væsentligste i Danmark. Den viden har vi brug for at kunne vurdere, hvor det giver størst værdi at styrke den forebyggende indsats.

Industrien skal feje endnu mere for egen dør

Miljøstyrelsens rapport, der er udarbejdet sammen med COWI, fortæller også, at kun 0,1% af den samlede mængde mikroplast i havmiljøet stammer fra danske plastvirksomheder.

Selvom udledningen fra plastvirksomheder er på et meget lavt niveau, så understreger Plastindustriens miljøchef Helle Fabiansen, at man langt fra er i mål med at reducere mængden af plast, der via afløb osv. finder vej fra virksomhedernes produktion til havmiljøet.

– Vi har som industri et ansvar for at feje for egen dør, og det skal vi helt bogstaveligt blive endnu bedre til, selvom at det kun er 0,1% af den samlede udledning, der kommer fra danske plastvirksomheder. Vi har allerede en række virksomheder, som gør en ekstraordinær indsats for at undgå spild af plast i produktionen, og deres gode erfaringer og løsninger skal vi have spredt til hele branchen, fortæller Helle Fabiansen.

LÆS OGSÅ: Tag del i kampen imod plast i havet

Ny teknologi på rensningsanlæg kan være en løsning

I kølvandet på rapportens offentliggørelse vil Miljøstyrelsen nu igangsætte et arbejde, der skal se nærmere på, hvordan mikroplast bliver håndteret i rensningsanlæg.

– De danske rensningsanlæg udgør en vigtig brik i forståelse af omfanget af den miljømæssige udfordring med mikroplast i havmiljøet. Som industri støtter vi derfor fuldt op om, at Miljøstyrelsen nu fx vil undersøge, hvor meget mikroplast der passerer igennem rensningsanlæggene. Det er også centralt at blive klogere på om den rette teknologi – fx en membranløsning – kan bidrage til at reducere den samlede udledning af mikroplast, afrunder Helle Fabiansen.