Nye produkter og innovative muligheder for genanvendt plast

Der er sket meget siden FORCE Technology afholdt det første seminar omkring plast, genanvendelse og ressourceproduktivitet i efteråret 2013. Året 2014 har budt på nye seminarer omkring både plast fra erhverv og husholdninger, hjemtagning af state-of-the-art viden fra udlandet samt meget mere. 

Del:

’Genanvend mere’ synes at være tidens mantra. Det gælder for en række forskellige ressourcer og ikke mindst for plasten, som for alvor er kommet i fokus som en materialefraktion, vi kan få mere ud af, hvis vi kan få hele værdikæden til at spille sammen.

Både i Danmark og EU er der et ønske om at udsortere en stigende mængde plast fra husholdningsaffald mhp. at kunne genanvende plasten i produktionen af nye produkter.

I dag genanvendes ca. 10 % af plastemballage fra de danske husholdninger men med regeringens målsætninger for 2022 skal vi op på langt over det dobbelte inden for de næste 7 år. Det kræver en målrettet indsats – fra den enkelte forbruger igennem hele kæden til den virksomhed, der skal introducere genanvendt plast som råvare i produktionen af nye produkter.

Netop plast fra husholdninger er en af de sværere fraktioner, når det gælder genanvendelse – hvad kan vi bruge den til? Og hvilke krav skal vi stille til plasten for at kunne bruge den som råvare? Som projektansvarlig chef, Trine Erdal, illustrerer:

– Det er information, der giver affaldsressourcen værdi. Jo længere vi kommer væk fra kilden, jo mere information taber vi. Når du genanvender dit eget produktionsaffald kender du materialet. Skal du aftage andre virksomheders produktionsaffald taber du allerede her lidt information og når det gælder plast fra husholdningsaffald er information knyttet til kvalitet, sporbarhed mv. som udgangspunkt meget begrænset.

Der er derfor også grænser for, hvad plast fra husholdningsaffald kan bruges til bl.a. pga. krav til dokumentation.

Den grønne mælkekasse

Emballage er et af de helt oplagte områder at kigge på, når det gælder introduktion af regenerat (genanvendt plast) som råvare og her har et tæt samarbejde omkring et konkret emballageprojekt skabt meget positive resultater.

Mejeriproducenten Arla, virksomheden Aage Vestergaard Larsen, der oparbejder og forædler plastaffald og plastproducenten Ikadan har gennem det seneste år samarbejdet med FORCE Technology mhp. at producere Arlas velkendte grønne mælkekasse i genanvendt plast – og resultatet er endt langt bedre end først forventet.

FORCE Technology har i samarbejde med Arla og flere aktører opnået meget positive resultater med den velkendte grønne mælkekasse.

Succeskriteriet og udgangspunktet for projektet var, at ca. ¼ af råvaren kunne erstattes med genanvendt plast, men det har vist sig, at det er muligt at producere kasserne med en langt større andel af genanvendt plast uden at gå på kompromis med grundlæggende krav til produktets egenskaber.

– Vi startede ud med et succeskriterie på 25% genbrugsplast og er endt ud med 95%. Det har kun været muligt på baggrund af de forsøg og analyser, vi har udført i projektgruppen – noget vi ikke selv kunne have foretaget. Vi har opnået resultaterne ved at gå systematisk til værks og alliere os med flere kompetente samarbejdspartnere, fortæller Projektingeniør Grane Maaløe.

Projektet har bidraget positivt til Arlas ambitiøse CO2 målsætninger, hvor al emballage i 2020 skal være 100 % genanvendeligt.

Innovativ anvendelse af ’den grove fraktion’

Det er ikke altid nødvendigt at have helt rene fraktioner for at kunne anvende plastaffaldet som råvare.

Når store paller af blandet plast fra husholdningsaffald neddeles og grovsorteres kan det omdannes til agglomerat. Det er en relativt grov råvare, der f.eks. kan anvendes til ekstrudering af forskellige produkter.

En af de virksomheder, der har kastet sig ud i at undersøge anvendelsesmulighederne for denne særlige fraktion er SP Group. I koncernen har man arbejdet med genanvendelse i en årrække og producerer i dag forskellige emner i genanvendt plast fra erhvervsaffald.

Chef for Markedsudvikling i SP Moulding, Flemming Christiansen, fortæller, at man nu har bevæget sig fra erhvervsplasten ind på et nyt spor.

– Vi har nu taget skridtet videre og producerer emner af agglomerat fra post-consumer affald. Her hænger pris og kvalitet sammen. Ved opstart havde vi en begrænset viden om kvaliteten på en sådan vare, men producerer i dag eksempelvis profiler til forskellige formål.

En del af SP Groups genbrugsstrategi er, at genbruge plast – hvis det er fornuftigt ud fra et økonomisk, ressourcemæssigt og miljømæssigt synspunkt.

Der er behov for dialog og samarbejde på tværs

Særligt når det gælder plast fra husholdningsaffald er der behov for dialog og samarbejde på tværs, hvis de fraktioner, vi udsorterer skal kunne aftages af næste led i kæden. Det blev pointeret ved efterårets seminar, der samlede en bred vifte af aktører fra hele værdikæden.

Fra Danmark var branchen bl.a. repræsenteret af Plastindustrien og Vestforbrænding, der enstemmigt efterspurgte bredt samarbejde i hele værdikæden og mere åbenhed.

Specialkonsulent Brit Schøt-Nielsen fra Vestforbrænding fremhævede aktiviteter i andre lande og behovet for dialog på tværs.

– I lande som Norge, Sverige, Tyskland og England genanvender man plast fra husholdningsaffaldet – så må vi også kunne gøre noget tilsvarende med plast fra det danske husholdningsaffald. Set ud fra et affaldsselskab som Vestforbrændings synspunkt er et vigtigt skridt i den udvikling, at aktørerne i ressourcekæden taler sammen. En større viden om hvilke plasttyper og -kvaliteter, der efterspørges af næste led i kæden er eksempelvis helt afgørende for kravene til oparbejdnings/sorteringsanlæggene, ligesom et samarbejde med plastproduktproducenterne vil være relevant. Derfor er et seminar, som det FORCE Technology afholder, meget værdifuldt, da vi netop får viden om hinandens muligheder og udfordringer og lejlighed til for at tale sammen i ’ressourcekæden’.

Svarer til introduktion af en ”ny” råvare

Når vi taler genanvendelse af plast, uanset om det er erhvervs- eller husholdningsplast, er der tre hovedproblematikker, vi bliver ved at vende tilbage til, og som alle, der arbejder inden for emnet, kan nikke genkendende til. Det drejer sig om kvalitet, sporbarhed og forsyningssikkerhed.

Det er problematikker vi har drøftet på årets seminarer og som vi vil vende tilbage til i forbindelse med nye aktiviteter i 2015. Netop disse tre udfordringer knyttet til at arbejde med regenerat gør, at man skal være omhyggelig med at opstille en god kravspecifikation for produktet og udvælge de relevante tests.

– I forhold til råvarespecifikationen, kan der være en eller flere implicitte råvareegenskaber ved nyvaren der skal specificeres, f.eks. hvor bred molekylvægtsfordelingen må være, hvis det er en kritisk parameter, fortæller polymerspecialist i FORCE Technology, Michael Pilgaard, men der behøver ikke nødvendigvis at være markante ændringer forbundet med introduktion af regenerat i produktionen.

– Grundlæggende afhænger det af, hvor store variationer, der er mellem de enkelte råvarepartier (batches) og hvor godt man har specificeret (og testet at man overholder) de kritiske parametre for råvaren både i forhold til produkt og fremstillingsproces.

Nye aktiviteter i 2015

Der er sket meget siden vi søsatte projektet om ’Ressourceproduktivitet’ og vi oplever en stigende interesse fra branchen i forhold til at undersøge og afprøve muligheder inden for genanvendelse af plast, fortæller projektansvarlig chef Trine Erdal.

– Der er nok at tage fat på inden for både erhvervs- og husholdningsplasten.  Vi ønsker med projektet at understøtte udviklingen af branchen i Danmark bl.a. ved at illustrere mulighederne og bidrag med ny viden om, hvad vi kan bruge hvilke kvaliteter af plasten til – lige fra den relativt grove agglomerat, som kan indeholde forskellige typer af urenheder til de finere oparbejdede fraktioner, der kan videreudvikles til nye innovative compounds (råvareblandinger) og materialer.

Det kommende års seminarer, demonstrationscases og øvrige aktiviteter inden for genanvendelse af plast er i støbeskeen og i 2015 vil vi trække nye erfaringer ind fra udlandet til fælles inspiration for branchen.

Har du lyst til at høre mere om mulighederne for at deltage i projektets aktiviteter er du velkommen til at kontakte projektansvarlig chef Trine Erdal (tre@force.dk).

Annonce…###REKLAME###