Ny rapport fra Miljøstyrelsen: Genanvendelsen af hård PVC er på rette vej

Det går godt med indsamling og genanvendelse af byggeaffald i hård PVC, og det skyldes i høj grad den såkaldte WUPPI-aftale mellem industrien og Miljøministeriet. Det konkluderer en ny rapport fra Miljøstyrelsen. 

Del:

Pressemeddelelse fra Plastindustrien, WUPPI A/S og PVC Informationsrådet.

Den såkaldte WUPPI-aftale, som Miljøministeriet indgik med industrien i 2003, sikrer en velfungerende indsamling og en høj grad af genanvendelse af byggeaffald i hård PVC. Det er blandt konklusionerne i rapporten ”Genanvendelse af hård PVC i Danmark”, som Miljøstyrelsen netop har publiceret. Det fremgår, at omkring 26 pct. af affaldet bliver genanvendt.

Som en del af WUPPI-aftalen påtog industrien sig at drive WUPPI A/S – et non-profit selskab der skal sikre indsamling og genanvendelse af PVC-affald. Adm. direktør hos rørproducenten Nordisk Wavin, Per Dollerup Mikkelsen, er formand for WUPPI A/S. Han siger i en kommentar til Miljøstyrelsens nye rapport:

– Byggeaffald i hård PVC egner sig fortrinligt til at blive genbrugt i nye produkter. Derfor er jeg glad for at se, at vores bestræbelser på at opbygge et effektivt og velfungerede indsamlings- og genanvendelsessystem for hård PVC i Danmark ser ud til at lykkes. I den kommende tid vil vi arbejde på at effektivisere sorteringsfasen, som er en af de omkostningstunge faser i genanvendelsen, og det vil sikre, at genanvendelsen også bliver mere rentabel rent økonomisk.

Særregler forhindrer genbrug af PVC i Danmark

Rapporten forholder sig også til spørgsmålet om, hvor vidt det er miljømæssigt fornuftigt at genanvende tungmetalholdige del af PVC-affaldet. Danske særregler betyder, at virksomheder i dag skal have en dispensation fra Miljøstyrelsen, hvis de ønsker at markedsføre produkter med genanvendt PVC, der indeholder tungmetaller. Det er årsagen til, at PVC-affald indsamlet i Danmark ikke genanvendes i Danmark, men bliver fragtet til andre europæiske lande.

Her konkluderer rapporten, at blybidraget til miljøet fra de blyholdige PVC-byggeprodukter er marginalt set i forhold til andre kilder. Hertil kommer, at når de blyholdige byggeprodukter genanvendes, er blyet oftest indkapslet i andre lag af blyfri PVC, hvilket betyder, at eksponeringen til mennesker og miljø fra disse produkter bliver yderligere minimeret.

– Vi vil fra WUPPI’s side gerne opfordre myndigheder og politikere til nøje at overveje særreglerne omkring genanvendelse af blyholdigt PVC i Danmark. Rapporten viser klart, at der er tale om en marginal miljømæssig eksponering fra produkter med blyholdigt genanvendt PVC. Derfor giver det altså ikke meget mening, at PVC-affaldet skal køres syd for grænsen, før det kan blive genbrugt. Særligt ikke i en tid, hvor næsten alle er enige om, at genanvendelse og cirkulær økonomi er den rigtige vej at gå, siger Per Dollerup Mikkelsen.

Rapporten indeholder også andre positive oplysninger om udviklingstendenser inden for de miljøområder, der traditionelt har været knyttet til håndteringen af PVC-affald. Om dioxinemissioner i forbindelse med affaldsforbrænding, der hænger sammen med klormængden i affaldet, hedder det, at den er reduceret voldsomt. Fra at have udgjort hovedparten af den samlede dioxinemission i Danmark, er den nu en relativt ubetydelig kilde. Fra 1999 til 2006 er dioxinemissionen fra affaldsforbrændingen reduceret med 98 %.