Ny analyse fra Plastindustrien: Branchen vækster trods færre ansatte

Antallet af jobs i plastbranchen er faldet markant siden krisen, men trods færre ansatte har virksomhederne øget omsætningen i samme periode. Det viser en ny analyse fra Plastindustrien. Analysen konkluderer også, at knap 30.000 danskere arbejder med plastproduktion, hvilket gør plastbranchen til en af dansk industris største underbrancher.

Del:

Omkring en tredjedel af alle ansatte i plastbranchen mistede deres job i forbindelse med den økonomiske krise. Trods det markante fald i antal ansatte, så har de danske plastvirksomheder fra 2009 og frem alligevel kunne præstere en vækst i omsætningen på 10 pct. Det er blandt hovedkonklusionerne en ny analyse, som Plastindustrien står bag.

Adm. direktør i Plastindustrien Thomas Drustrup siger om tallene:

Krisen har uden tvivl været hård for vores branche på mange måder, men vores nye analyse tegner også et positivt billede af, at krisen var en lejlighed til at få fintunet virksomhederne og skærpet produktivteten. Vi har automatiseret, effektiviseret og skilt det fra, der ikke var økonomisk bæredygtigt. Derfor mener jeg, at vi i dag er rigtig stærkt rustet til at gribe fremtidens vækstmuligheder.

Thomas Drustrup, Adm. direktør i Plastindustrien

Plastbranchen er blandt industriens største underbrancher

Analysen viser også, at selv efter de hårde år i nullerne, så er der stadig næsten 30.000 danskere beskæftiget med plastproduktion. Det svarer til omkring 10. pct. af dansk fremstillingsindustri og gør plastbranchen til en af industriens største underbrancher. Af disse er kun omkring halvdelen ansat i virksomheder, der definerer sig selv som plastvirksomheder:

– Plastproduktion er i dag en integreret del af fremstilling af alt fra høreapparater over legetøj og medicoindustri til vindmøller. Derfor ser vi også, at folk arbejder med plastproduktion i mange forskellige typer af virksomheder. Det er vi rigtig stolte af, for det viser, hvordan plasten bidrager positivt til vores samfund på mange måder i mange forskellige industrier, siger Thomas Drustrup.

Læs analysen her (klik her for download):

Jobs er fortsat truede, hvis omkostningsniveauet stiger

En anden konklusion i analysen er, at plastbranchen beskæftiger en forholdsmæssigt stor andel af ufaglærte sammenlignet med resten af dansk industri. Plastindustriens vurdering er, at denne andel har været endnu højere inden krisen, og at det i høj grad er disse jobs, der er flyttet ud eller blevet nedlagt. De ufaglærte jobs kan også forsat være truede, vurderer Thomas Drustrup:

– De ufaglærte jobs er blandt de mest udsatte i den internationale konkurrence. Når vores andel af denne type af ansatte er høj, så bliver vi som branche også ramt særlig hårdt på beskæftigelsen, når fx PSO-afgiften stiger, eller det på anden vis bliver dyrere at drive plastvirksomhed i Danmark. Det betyder, at hvis politikerne gerne vil hjælpe os med at fastholde danske plastjobs i Danmark, så er det helt afgørende, at vi får lagt en kurs, hvor omkostningsniveauet ikke stiger yderligere.

Plastbranchen skaber jobs uden for de store byer

Analysen viser en klar tendens til, at plastbranchen har skabt en højere andel af jobs i udkantsområder end omkring landets to store byer København og Aarhus. Det mener Thomas Drustrup bør have politisk interesse:

– Vi ser i disse år en stigende politisk bevågenhed omkring at styrke udviklingen i yderområderne. Det er netop her mange af vores virksomheder ligger og har utrolig stor lokal betydning. Så vil politikerne gerne sætte turbo på udviklingen og skabe flere jobs udenfor byerne, så er det vigtigt, de lytter til behovene i industrier som vores.