Kompositter udfordrer traditionelle byggematerialer

Ikke-kategoriseret

Teknologisk Institut afholdte den 4. september en konference med fokus på fremtidens energieffektive og miljørigtige byggematerialer. På plakaten var bl.a. Torben Rønlev fra Fiberline Composites, der forklarede, hvordan kompositter udgør et attraktivt alternativ til traditionelle materialer. 

Del:

Den 4. september var Teknologisk Institut i Høje Taastrup vært for en yderst velbesøgt konference med titlen 'Fremtiden er smartere og grønnere – energieffektive og miljørigtige byggematerialer'. Formålet med konferencen var bl.a. at sætte fokus på, at der eksisterer mange bæredygtige alternativer til traditionelle byggematerialer, som af forskellige årsager endnu ikke er så udbredte.

Et af de materialer der vinder stadig større indpas er glasfiberkomposit, og i den forbindelse er det svært at komme udenom Fiberline Composites. Middelfart-virksomheden – med det let genkendelige hovedkvarter langs motorvejen på Fyn – er en af Europas førende producenter af forskellige kompositprofiler til bl.a. vindindustrien, byggebranchen og infrastrukturprojekter.  

Torben Rønlev, kommunikationsdirektør i Fiberline Composites, understregede på konferencen, at kompositter på en lang række miljømæssige parametre er i stand til at udfordre traditionelle byggematerialer:

– Vi plejer at sige, at miljøet ville vælge kompositter. Det gør vi på baggrund af omfattende dokumentation, der viser, at anvendelse af kompositter i byggeri og infrastrukturprojekter er langt mere bæredygtigt sammenlignet med fx cement, stål og aluminium. Det gælder både i forhold til energiforbrug, CO2-udledning og vandforurening, når man altså tænker hele udvindingsprocessen af materialerne med ind i regnskabet.

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Succes går gennem prestigeprojekter og progressive arkitekter

Torben Rønlev lagde dog ikke skjul på, at det af og til er lidt af en udfordring at få f.eks. offentlige bygherrer til at vælge en kompositløsning:

– Vores kompositprodukter til fx byggeriet er kendetegnet ved at have en høj brudstyrke og lav vægt samt et meget ringe behov for vedligeholdelse. Udfordringen er, at byggeomkostningerne nu og her til tider er højere ved at vælge komposit frem for et andre materialer. Samtidig er der en meget traditionel tankegang i store dele af byggeriet. På den lange bane er der dog ingen tvivl om, at det giver god mening at anvende komposit. Både i forhold til bundlinjen og til miljøet. Desværre er det ikke alle bygherrer, der er så fremadsynede.

Derfor satser Fiberline Composites på at udbrede anvendelsen af komposit ved at byde ind på opgaver, der har særlig stor bevågenhed:

– Vi har haft held med at deltage i projekter i hele Europa, som har haft omverdenens opmærksomhed. Der er heldigvis mange progressive arkitekter og ingeniører rundt omkring, som har mod på at prøve nye ting, og det smitter langsomt af på den generelle marked, forklarede Torben Rønlev.

LÆS OGSÅ: Minister besøgte Fiberline Composites

Undervejs i sit oplæg gav Torben Rønlev eksempler på konkrete broprojekter i bl.a. Holland og Tyskland Østrig, der er gennemført med hjælp fra Fiberline Composites.

Se præsentation: