Gylleflyder i genbrugsplast må ikke sælges i EU

Ikke-kategoriseret

Gravenhorst Plast er blandt dem, der oplever udfordringerne, når brugt plast skal blive til nye produkter. Virksomheden producerer blandt meget andet en såkaldt gylleflyder i genbrugsplast – men kun til markeder uden for EU. EU-krav gør nemlig, at den skal laves i nye plastråvarer til det europæiske marked.

Del:

Af Asbjørn Lindsø, Plastindustrien

Gravenhorst Plast A/S i Glumsø på Sjælland producerer en bred vifte af produkter: stole, vejkantpæle, emner til landbruget, busser og biler til børn og meget andet. De bruger primært nye plastmaterialer, men de vil egentlig gerne bruge langt mere genbrugsplast. Det er ikke så nemt, som det lyder, for ofte spænder lovgivningen ben, fortæller direktør René Borggaard. 

Læs mere om Plastindustriens fokus på barrierer i forhold til genbrugsplast: 

 

 

Virksomheden producerer f.eks. en såkaldt gylleflyder i genanvendt plast for virksomheden Wintex Agro, der sælger forskellige produkter til landbruget. Gylleflyderen er et sekskantet plastelement. Når mange af dem ligger ved siden af hinanden, danner de et låg ovenpå oven på gylletanken, som reducerer lugten og fordampning af ammoniak fra tanken med 95%. 

– Vi kan dog kun sælge gylleflyderen i genbrugsplast udenfor EU på grund af de krav, der er i EU’s REACH-direktiv om sporbarhed af plasten.Til det europæiske marked laver vi den i jomfruelig plast. Det virker jo komplet tåbeligt, når vi taler om et produkt, der ligger i en gylletank, siger René Borggaard.

Vejdirektoratet stod i vejen for vejpæle

Han fortæller videre om virksomhedens erfaringer med besværlige og uigennemskuelige regler:

– Vi prøvede engang at lave vejkantpæle af brugte pilleglas, men dem ville kunden ikke acceptere, fordi der var små nister, og fordi man ikke kan CE-mærke produkter i genbrugsplast. Kunden henviste til Vejdirektoratets regler. Den slags kan godt lægge en dæmper på vores lyst til at bruge genanvendt plast.

Specifikke kundekrav kan være svære at leve op til

Også kundekrav er en væsentlig udfordring, når brugt plast skal have nyt liv. Sammen med Danmarks Naturfredningsforening har Gravenhorst Plast produceret en lampe for designeren Mette Bak Andersen. Den er lavet af brugte inderkabinetter fra køleskabe, men det har været en stor udfordring at finde det rigtige materiale.  

– At finde genbrugsplast, der kunne lever op til kundens krav, har været tæt ved umuligt, siger René Borggaard.

Han har dog forhåbninger om, at det øgede politiske fokus på genanvendelse kan være med til at gøre det nemmere at få adgang til specifikke genbrugsmaterialer i fremtiden:

– Bliver vi i Danmark generelt bedre til at sortere vores affald fremover, så vil vi muligvis få nemmere ved at løse denne type af problemer siger han.

Palle i genbrugsplast med markante klimafordele

Erfaringerne har dog langt fra helt taget modet fra Gravenhorst Plast, som lige nu arbejder på et nyt produkt i genbrugsplast: En europalle, der kan foldes sammen, og som derfor har en række fordele:

Pallerne er mere robuste end traditionelle paller i træ, de vejer mindre og fylder ikke nær så meget, når de er slået sammen. Alt sammen noget der giver CO2-besparelser sammenlignet med træpaller – både i fremstillingen og i brugen af produktet i transportsektoren.

– Det er et virkelig spændende produkt. Derfor håber vi meget, vores kunder tager godt imod den foldebare palle i genbrugsplast, siger René Borggaard.