Bedre maskiner giver flere og dygtigere lærlinge

Ikke-kategoriseret

Bedre maskiner på industriens erhvervsuddannelser giver flere og dygtigere faglærte, hvilket styrker virksomhedernes konkurrenceevne. Det skriver Thomas Drustrup og forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen i et fælles debatindlæg i Jyllands-Posten.

Del:

Med Finanslovsudspillet lægger regeringen op til, at der i de kommende forhandlinger skal fordeles 1,5 mia. kroner til målrettede velfærdsforbedringer. Pengene er altså ikke øremærket endnu. En oplagt mulighed er I vores optik at give maskiner på erhvervsuddannelserne et tiltrængt løft.

Tidligere i år vedtog Folketinget EUD-reformen, der skal gøre det mere attraktivt at vælge en erhvervsuddannelse som fx industritekniker og plastmager. I forbindelse med reformen blev der afsat penge til at give undervisningen et kvalitetsmæssigt indholdsløft ved at øge antallet af undervisningstimer.

Nedslidte maskiner er en stor ulempe

Imidlertid løser EUD-reformen ikke den udfordring, at maskinerne på mange af landets erhvervsskoler er nedslidte og forældede. Undersøgelser og løbende tilbagemeldinger fra både erhvervsskoler og virksomheder peger på, at det især kniber med at få opdateret udstyret på indgangen ’produktion og udvikling’.

Nedslidte maskiner betyder, at mange lærlinge får alt for lidt ud af undervisningen på trods af, at de engagerede undervisere gør, hvad de kan med det nuværende udstyr. Samtidig er det også en stor udfordring for industrien, at lærlingene simpelthen ikke har de fornødne evner til at betjene virksomhedernes maskiner. 

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Dermed bliver det både dyrere og mere besværligt for virksomheder at tage flere lærlinge. Det vil medføre, at færre gennemfører en erhvervsuddannelse, og det er det sidste, vi har brug for, når der om få år vil være en massiv mangel på faglært arbejdskraft i industrien.

Det er med andre ord en stor ulempe for alle parter, at erhvervsskolerne ikke har up to date udstyr til rådighed.

Følg EUD-reformen til dørs

Indkøb af tidssvarende udstyr er en dyr investering, der er svær at finde plads til i skolernes almindelige budgetter. Hvis de positive takter fra EUD-reformen skal følges til dørs, så kræver det konkrete forbedringer af skolernes maskinparker.

Derfor vil vi opfordre Folketinget til at afsætte nogle af de ubrugte midler på næste års finanslov til at løfte denne udfordring. Bedre maskiner fører til flere og dygtigere faglærte, hvilket styrker virksomhedernes konkurrenceevne og vækstmuligheder. Det er da en velfærdsforbedring, der vil noget.