Du er her:   >   Forside   >   Fakta   >   Fakta om bisphenol A   >   Hvad bliver bisphenol A brugt til?
 

Bisphenol A anvendes til CDer

Hvad bruges bisphenol A til?

 

Det årlige forbrug af bisphenol A (BPA) er omkring 3,8 mio. tons på verdensplan. Bisphenol A bruges i en lang række forbrugerprodukter, til beskyttelse af fødevarer og i industrien. Bisphenol A bruges til at fremstille polycarbonatplast og epoxyharpikser.

 

Kun godt 5 procent af bisphenol A forbruget anvendes til produkter, der kommer i kontakt med fødevarer (emballager, beholdere mm.).

 

Bisphenol A og polycarbonat

Omkring 66 procent af bisphenol A-forbruget anvendes til fremstilling af polycarbonat-plast (PC), som er en let, klar, brudsikker og gennemsigtig plast, der kan tåle høj varme og yder fremragende elektrisk modstand. Det er netop på grund af disse egenskaber, at PC anvendes til en bred vifte af hverdagsprodukter, som er uundværlige i vores moderne verden: Elektrisk og elektronisk udstyr, digitale medier (DVD’er og CD’er), køkkenudstyr, brilleglas, mobiler, kameraer, udstyr til biler, kufferter, medicinsk udstyr, sikkerhedsudstyr, legetøj og meget andet.

 

Bisphenol A og epoxy

Epoxyharpikser udgør næsten 30 procent af bisphenol A-forbruget. Epoxyharpikser anvendes til en lang række industrielle produkter såsom vindmøllevinger, brobelægninger, industrigulve, tandfyldninger, maling, lim og i beskyttende overfladebehandlinger af fx tanke og rør. Lidt over en tredjedel af forbruget anvendes til elektriske og elektroniske produkter som fx printkort.

 

Da hærdede epoxyharpikser er inerte materialer, der ikke reagerer med andre stoffer, anvendes de som beskyttende overfladebehandling indvendigt i metaldåser for at opretholde kvaliteten og holdbarheden af konserves og drikkevarer. Behandlingen beskytter både fødevaren fra metallet og metallet fra fødevaren. Metalemballage beskyttet af epoxylak har således en afgørende betydning for fødevaresikkerheden.

Relateret indhold:

tags: Polycarbonat (PC), BPA, Bisphenol A, Epoxy, Kemi

Har du spørgsmål? Kontakt os!

Helle Fabiansen


Helle Fabiansen
Miljøchef
Tlf.: 2689 3027

hf@plast.dk


 

Jakob Clemen

 

Jakob Clemen
Miljøkonsulent
Tlf.: 2689 3022
jc@plast.dk

 

Nyheder om bisphenol A


Del denne sideModtag nyheder fra Plastindustrien


Plastindustrien giver dig muligheden for at få nyheder om præcis de emner, som er relevante dig for.

Du kan se endnu flere muligheder og læse mere om de enkelte nyhedsbreve her.

Nyhedsbrevet der giver dig det samlede overblik

Til pressen fra Plastindustrien

Presseklip. Det skriver andre medier om plast og plastbranchen

Følg med i udviklingen på miljøområdet

Nyheder fra de danske plastvirksomheder

Få en mail, når der er ledige jobs i branchen

Vores miljøchef blogger om plast, kemi og forbrugerspørgsmål

Navn

E-mail


Om os

 

Plastindustrien arbejder blandt meget andet for at udvide befolkningens kendskab til plast og styrke branchens konkurrenceevne og omdømme. 
 

Kontakt os

 

Vesterbrogade 1E, 3.
1620 København V
Mail: pd@plast.dk
Telefon: 3330 8630